Schettens

Van Osingaweg 17

1948 1934 1899
17 44 32d

datum Bewoners Overige
1924, enige maanden Haije Robijn +
Janke Dam
van: Schettens, nr. 7
naar: Longerhouw, nr. 7
1998  tot 
ong. mei 2009
Durk Doekele Kramer +
Ykje Hibma
Kunstenaars
naar: Loenen
2009 tot
heden
Jan Schober +
Mirjam Jansen
van: Amsterdam

 

Luchtfoto uit 1952 (ontvangen via L. Baarda)

Internet, september 2009:

Informatie 'Schettens | Gereformeerde Kerk | 1906 | Te koop'


Midden in de weilanden, aan elfsteden(vaar)route Harlingen / Bolsward ligt het Friese dorpje Schettens. Schettens telt bijna 300 inwoners en ligt aan de A7 tussen Zürich en Bolsward. In het centrum van Schettens staat de voorheen gereformeerde kerk. Deze is gebouwd en 1906 in neoclassicistische stijl en bevat met inpandige woonruimte met een ruime tuin.

De gevels van de kerk zijn gemetseld. De kerkzaal is opgetrokken met een gevels anderhalf steens muur. Het woonhuis is in spouw opgetrokken, waarvan de achtergevel en zijgevel deels vernieuwd zijn. De aanbouw is met zink bekleed. Het dak, gerenoveerd in 2002, is met hout onderschoten pannen gedekt, en heeft tevens nieuwe dakgoten. De kozijnen zijn in ijzer en hout uitgevoerd, alle in hout uitgevoerde kozijnen zijn nieuw.

Het gebouw heeft openslaande deuren naar de tuin aan 2 zijden. De ruime tuin heeft voor, zij en achter, vrij uitzicht over de Friese weilanden. Aanvankelijk was boven de ingangspartij een spits geplaatst. Deze is in de jaren '70 vervangen door een neon kruis en ook deze is inmiddels verwijderd. De kerkzaal is grotendeels in originele staat, er zijn nog een paar kerkbanken aanwezig. De inpandige consistorie is onder architectuur verbouwd tot woning door Jan Pieter de Graaf. De vloer in de kerkzaal is volledig origineel in hout uitgevoerd. Het woongedeelte op de begane grond is een betonvloer met daarop metalen tegels

 

 

In 1907 werd in Schettens een Gereformeerde kerk gebouwd, waarin deze gevelsteen werd ingemetseld.

'De eerste steen gelegd
op 3  Juli 1907; door
Ds. D. van der MEULEN
Psalm 27 vers 14'

 

Foto