Kloostermoppen te Schettens

In juli 2006 zijn er kloostermoppen aangetroffen in de fundering van het kerkhofsmuur te Schettens. De afmetingen zijn ongeveer 29,5x14,5x9

 

 

 

 

-Algemeen-

kloostermop

Ook: kloostersteen, monnikssteen. Een grote maat baksteen van wisselend formaat, ca. 38-30 x 18-14 x 12-8 cm, die vaak in een kloosteroven zijn gebakken. De kloostermop had in het begin dezelfde grootte als de geďmporteerde tufstenen uit de Eifel.
Ca. 1200 werd in Nederland bij kloosters begonnen met het bakken van stenen; eigenlijk weer begonnen met bakken omdat de kennis sinds de Romeinen verloren was gegaan. Vaak geldt de regel: hoe dikker de mop, hoe ouder hij is. 
Foto links: detail van een torenwand in kloostermop en Rijnsteen, gemetseld in kalkspecie.
Foto rechts: van links naar rechts een kloostermop, IJsselsteen of lilliputtertje, hedendaagse baksteen.
Met dank aan Monumentenzorg en Stichting Kennisnet.


 

 

Voor onder andere kloosterbouw in de kuststreken werd in de Romaanse tijd gebruik gemaakt van kloostermoppen. Dit zijn enorme stenen met afmetingen, variërend van 380-300 × 180-160 × 120-80 millimeter. De formaten waren zo groot, omdat men het bouwen in steen was verleerd sinds de val van het Romeinse rijk. In de loop van de veertiende eeuw werd het formaat steeds kleiner, onder invloed van de bouwkundige ontwikkelingen.
De eerste stenen kerken werden opgemetseld uit tufsteen. Dit is een enigszins poreuze grijze steensoort die vanuit het Eifelgebergte in Duitsland naar Groningen werd getransporteerd. De torens van Bedum en Doezum zijn uit tufsteen opgetrokken.

Vanaf de tweede helft van de 12e eeuw kwam de baksteenproductie op gang. Een bekende bakstenen kerk is die van Marsum. Toch behield tufsteen nog lang de voorkeur. Verscheidene tufsteen kerken zijn met baksteen verbouwd of uitgebreid, zoals de kerken in Leermens en Holwierde. Baksteen bleek echter een goed en goedkoper materiaal. Het tufsteen moest uit Duitsland worden verscheept, terwijl een baksteen oven op de bouwplaats kon worden gebouwd. Dit is de voornaamste reden dat men vanaf de dertiende eeuw in baksteen ging bouwen. In de volksmond werden de grote rode bakstenen kloostermoppen genoemd.

 

 

 

De term kloostermop wil trouwens niet zeggen dat de bakstenen afkomstig zijn van de Biltse kloosters, maar heeft betrekking op het formaat van de baksteen (30 x 15 x 8 cm). Kloostermoppen werden tot in de 16e eeuw toegepast.

 

Vergelijk:

Kloostermoppen,veldbrandstenen
Geplaatst op 10-04-2005
Vraagprijs € 0,70
Omschrijving aangeboden kloostermoppen handvorm/veldbrandstenen.30*14*7 cm
Schoongebikt op pallets vor 70ct p/s afhankelijk van de afname.voor info bel gerust even .....

 

prijs: € 100,- datum plaatsing: 06-07-2006  
conditie: gebruikt
PALLET VOL (ONG.50STUKS)
14CMX25CMX9CM