Historie Schettens - Longerhouw

deel 192: Van Solkema    


 

Het bedenken van een maandelijks stukje voor Viadukt levert nog wel eens wat stress op, vooral als er even geen ideeën voor handen zijn. Dan helpt soms het toeval een handje.
Gisteren stond er ineens een Canadees voor onze deur. Deze was zeer geïnteresseerd in ons dorp, kerk, dorpshuis, etc.

Zijn naam was Olivier Vonsolkema en hij woont in Ontario. Olivier was op vakantie in Nederland en na een poosje in Amsterdam te zijn geweest werd Friesland zijn volgende doel. Hier ging hij op zoek naar zijn roots en zodoende kwam hij in Schettens.

 

Gelukkig was hij al redelijk op de hoogte van zijn familie en konden we snel de diverse links leggen met familieleden en huizen.
Zijn grootouders waren Pieter van Solkema en Anna Ybema en zij woonden in de laatste jaren van de 2e wereldoorlog op Bittenserpaed 6 (nu fam. Koers).
In december 1945 verhuisden ze naar het huis er net naast, namelijk Bittenserpaed 10, welke toen nog een dubbel huis was.
In 1951 kwamen ze te wonen in het toen net nieuw (voor hun?) gebouwde huis in Schettens aan de Van Osingaweg 23 (nu familie Slagman).

Pieter was arbeider, waarschijnlijk bij een boer in Schettens of omgeving.

 

Pieter zijn schoonouders waren Jan Fekkes Ybema en Anna Sierks Wouters. Zij woonden een halve eeuw lang in hetzelfde huis als waar Pieter en Anna eerst tijdelijk woonden, namelijk Bittenserpaed 6. De oorlog zal de reden zijn geweest dat de beide gezinnen bij elkaar gewoond hebben. Hun grafsteen is nog aanwezig op het kerkhof te Schettens.

 

Jan F. Ybema was een gardenier in Schettens en op de plaats waar nu de garage is, stond destijds een houten stal, ongeveer dezelfde als nog bij de familie Vlekkert te zien is.

Ze waren Gereformeerd en zullen destijds de Gereformeerde school en kerk hebben bezocht.

Het was een groot gezin, maar liefst 13 kinderen werden er uit dit huwelijk geboren.  De op één na jongste was Anna Ybema, die dus in 1934 Pieter van Solkema huwde .

Volgens Olivier ging zijn vader naar school, waar nu het dorpshuis is. Dat was voorheen de Hervormde school, maar na de oorlog werd in 1946 het onderwijs van beide religies weer samengevoegd. Vanaf toen werden beide gebouwen tijdelijk gebruikt, totdat in 1955 er een nieuwe school werd gebouwd op de huidige plaats van onze school.

 

Net als zovelen emigreerde het gezin Van Solkema na de oorlog in 1955 naar Canada, om daar een beter bestaan op te bouwen. Hun kinderen zijn nog in Schettens geboren, maar zijn verder opgegroeid in Ontario, Toronto.  Hun naam is toen per ongeluk veranderd bij de burgerlijke stand in Vonsolkema, dus met een o in plaats van een a.
Hierdoor krijgen ze nog wel eens de vraag of ze van Duitse komaf zijn. Verder worden in zowel Canada als Amerika de voorvoegsels  gemakshalve aan de achternaam geplakt.

 

--> Oude foto van Van Osingaweg 6 met de oude schuur  erachter.

 


André A. Buwalda
e-mail:
fam.aabuwalda@home.nl
HOMEPAGE:
www.andrebuwalda.nl