Bekende Buwalda's

Hieronder enkele beschijvingen van Buwalda's die bekend zijn geworden.

Buwalda's met 'lintje's


index

.

Hotze Sietses Buwalda

Hotze was een echt 'Bilker'. De inwoners van het Bildt noemen zich zo. Hij werd bekend door zijn publikaties en onderzoek voor De Fryske Academie. Veel boeken zijn van zijn hand verschenen. Ooit werd eens op TV gezegd: "Als je 't Bildt zegt, dan zeg je Buwalda".  In Sint Annaparcochie is (onlangs) een straat naar hem vernoemd, Hotze Buwaldastraat.

Andere Buwalda's

Petrus Buwalda (of: Piet Buwalda)

Slechts weinig zullen het zo letterlijk ver hebben geschopt als Petrus Buwalda. Tijdens de zo turbelente periode dat de Sovjet Unie uitelkaar viel, was hij ambassadeur in Moskou. Vaak was hij 's avonds op TV te zien om verslag te doen van de gebeurtenissen. Zie ook het hoofstuk: boeken van Buwalda's. Piet overleed op 5 juni 2016.

 

Andere Buwalda's

Nico Buwalda

Tot voor kort van deze Buwalda weinig meer bekend dan zijn naam en het feit dat hij voor het Nederlands Elftal uitkwam als Ajacied-speler. Echter, Roger Kenbeek, een medewerker van de officiŽle Ajax homepage, was zo aardig een en ander op te zoeken over Nico Buwalda. Ik had hem namelijk gewezen op de spelfout "Euwalda" in de lijst van spelers. Hierna was voor hem de interesse gewekt in Nico en wijdde vervolgens een complete pagina aan hem.

Het gaat hier om Nicolaas Reindert Jouwers Buwalda, geboren 25 Juni 1890 te Weesp.
Zie ook wikipedia:  nl.wikipedia.org/wiki/Nico_Buwalda

Andere Buwalda'sGerrit Buwalda

Gerrit Buwalda was ambtenaar bij de gemeente Sellingen en zat in de oorlog bij het verzet. Hierdoor is hij gevangen genomen en door de Duitsers gefusilleerd tijdens de Meistaking. Een en ander staat in het boek "Oorlog en verzet in Groningen". In Jipsing Boertange is een straat naar hem vernoemd, de 'G. Buwaldaweg'. 

Andere Buwalda's

Erwin Lee Buwalda (2)

Deze Erwin Lee Buwalda woont aan de Buwalda Road in Waupun (Wisconsin). Omdat hij boer is, is de kans aanwezig dat dit nog dezelfde boerderij is, als waar zijn grootvader Jan Izaaks Buwalda naartoe emigreerde vanuit Lioessens.

Andere Buwalda's

Sietse Buwalda

Sietse is een 'countertenor'. Op 11 april 1999 was hij op tv in Nachtegedachten te bewonderen.

http://www.sytsebuwalda.nl

 

Andere Buwalda's

 

 

 

Allard Buwalda

Allard is een bekende saxofoon muzikant.

 

Andere Buwalda's

 

 

Dirk Buwalda

Dirk Buwalda was een professionele fotograaf. Hij behaalde negen keer een eerste prijs bij de Zilveren Camera.
Hij werd geboren in 1947 te Jakarta, maar zijn ouders zijn nog niet bekend.

(zie ook: http://vorige.nrc.nl/kunst/article2141834.ece/Dirk_Buwalda_1947_-_2009)

Andere Buwalda's